За новими законами можуть швидко заарештувати кожного громадянина, без права захисту - експерти закликають депутатів одуматися » 🔫Кримінальний огляд 👮
» За новими законами можуть швидко заарештувати кожного громадянина, без права захисту - експерти закликають депутатів одуматися

За новими законами можуть швидко заарештувати кожного громадянина, без права захисту - експерти закликають депутатів одуматися

У п’ятницю, 31 січня в Інформаційній агенції «Українські новини» зібралися адвокати, правозахисники, журналісти, щоб за круглим столом обговорити загрозливу ситуацію із наступом на права людей та свободу слова в Україні. Зокрема йшлося про законодавчі ініціативи, які грубо порушують принципи демократії, верховенства права й перетворюють Україну на диктатуру. На переконання учасників круглого столу, законопроекти про дезінформацію, «злодіїв у законі», розвідку та журналістську діяльність не мають юридичних, суспільно-корисних причин, а виконують лише політичну волю – контролювати і карати людей та знищити свободу слова.

Див. відео:

Як зазначила одна із організаторів заходу, голова Комітету захисту прав людини НААУ Ганна Колесник, спочатку планувалося провести цей круглий стіл в «Укрінформ», але, після дзвінка зверху, у такому праві було відмовлено в останній момент - що вже є явним порушенням свободи слова.

«Таке відбулося вперше за всю історію незалежної України, ніколи не було такої реакції влади на наші заходи», - зауважила Ганна Колесник. На її погляд, така реакція – ніщо інше, як наступ влади на свободу слова і демократію як таку.

«Щодо законопроекту про журналістську діяльність. Як можна вимірювати професійність чи непрофесійність журналістів, коли це буде залежати від контролюючих державних органів!? Професійність журналіста може визначати лише один орган – це український народ, який споживає, чи не споживає інформаційні послуги. 

Більше того, в новому законопроекті зникає норма про безперешкодне відвідування журналістом будь-яких державних установ в рамках власної роботи.

Взагалі тут безліч абсурдних та недопустимих положень, що знищують свободу слова, і які вже вщент розкритикували багато експертів, відомих журналістів та громадських діячів. Виявляється, тепер будь-яка людина, яка має популярний акаунт в соцмережах, несе потенційну загрозу суспільству і державі, і має підпадати під контроль державних органів. Це абсурд! Навпаки, тепер блогери, журналісти, будуть змушені весь час виправдовуватись та доводити свою невинність, якщо комусь не сподобається те, що вони написали. Це унеможливить боротьбу із корупцією як такою, бо викривальні журналістські розслідування - зараз чи не єдине, що ще якось стримує безконтрольність влади та свавілля корумпованих силовиків,  - впевнена голова комітету НААУ».

Далі адвокат звернула увагу на ще один диктаторський Закон 2513, про «ворів у законі», який хочуть проштовхнути у ВР. На її думку, - «він спрямований проти кожного громадянина, бо несе в собі невизначені норми, які влада зможе трактувати як захоче. За цим законом, «злодієм у законі»  можна буде оголосити будь-кого, хто користується якимось авторитетом серед інших громадян. Цей закон дасть можливість посадити кожного, хто буде незручним для влади чи недобросовісних конкурентів, і розв’яже руки рейдерським захопленням майна, як це було в Росії».

Довідка експертів стосовно законопроекту №2513

Основоположним у законопроекті №2513 є визначення: «Злодієм у законі» визнається особа, яка дотримується притаманних злочинному середовищу традицій і правил поведінки, користується авторитетом серед осіб, які вчиняли кримінальні правопорушення, керує, координує та/або організовує діяльність злочинної спільноти чи її частини або є учасником такої спільноти». Дане визначення є вкрай розмитим, доказ такого статусу можливий, керуючись чутками або, в найкращому випадку, показами свідків, що суттєво спрощує можливість кримінального переслідування осіб, які взагалі не мають до даного статусу бодай якогось відношення. Більшість експертів впевнені, що законопроект про «злодіїв у законі» є додатковим силовим інструментом для тиску на бізнес, волонтерів та активістів.

Що стосується «Закону про розвідку», то на думку Ганни Колесник, невідомо навіщо цей закон взагалі, бо в українському законодавстві вистачає грамотних законів, які регламентують цю сферу і забезпечують діяльність розвідників.

«Навпаки, цей закон позбавляє тих осіб, які ведуть розвідувальну діяльність, будь-якого контролю і будь-якої відповідальності за свої дії! Він надає «розвідникам» виключні права та необмежений доступ до усіх даних та будь-якої особистої і конфіденційної інформації. Це спроба запровадити тотальний диктаторський контроль, який становить загрозу всім – від депутата до підприємця, від адвоката до журналіста чи блогера. З іншої сторони, у громадян прибирається можливість для захисту своїх прав».

Ганна Колесник піддала сумніву необхідність його прийняття, адже в КПК досить чітко прописаний порядок негласних слідчих дій, оперативно-розшукової діяльності. За їх проведенням існує належний судовий контроль. Але новий Закон такого контролю вже не передбачатиме. Прокурор, який здійснюватиме нагляд у справі, не матиме права знати ні хто проводить оперативну діяльність, ні щодо яких осіб, ні якими методами.

«Не існує сумніву, - підкреслила Тетяна Колісник, що такі заходи будуть спрямовані в першу чергу проти правозахисників, адвокатів, журналістів. І це в той момент, коли в державі проводяться масштабні реформи, як то — пенсійна, земельна, трудова, а права людей щодня опиняються під загрозою.

Ми звертаємось до громадськості, до колег, журналістів, звертаємось до влади, до президента, народних депутатів – ми хочемо, щоб нас почули і не допустили прийняття тих законів, які несуть пряму загрозу правам кожної людини, за якими кожного можна буде безконтрольно переслідувати. Ці диктаторські закони – це рух від Європи, від демократії. Позбавлення українців свободи слова і можливості захищати свої права – це найгірше, що може придумати влада. Не можна цього допустити!», - підсумувала модератор круглого столу.

Інший учасник круглого столу, член НААУ, адвокат Роман Гайдай зауважив, що відтоді, як суттєво підвищили судовий збір, у більшості українців, по суті, забрали можливість захищати свої права в суді, бо такі дії стали не по кишені. З іншої сторони, адвокат зауважив, що немає правових підстав, щоб приймати такі закони, бо вони не вирішують якісь причини, якісь вагомі негаразди, які неможливо подолати за допомогою існуючих законів.

Відомий правозахисник, голова «Міжнародної ліги захисту прав громадян України» Едуард Багіров у своєму виступі зробив акцент на те, що приймаючи ці абсурдні закони проти адвокатів, журналістів, проти прав людей, депутати Верховної Ради підставляють самі себе.

«Рано чи пізно, у теперішніх депутатів, які приймають ці протиправні закони, обов’язково з’являться проблеми із законом! Когось з них безпідставно звинуватять у корупції, дезінформації, у дружбі зі «злодіями у законі» - їм знадобляться адвокати, правозахисники, знадобляться журналісти, щоб їх захистити, але ми вже не зможемо їм допомогти. Тобто влада зараз підставляє себе під удар, який відбудеться трохи згодом. Я завжди кажу – ви не будете вічним міністром, вічним депутатом, не зможете користуватись пожиттєво «кришею». Згадайте досвід Юлії Тимошенко, Юрія Луценка - вони були на найвищих посадах, але, коли змінилася влада, потрапили за грати! Те ж саме чекає і на вас, але тепер запроторити кожного за грати, завдяки новим законам, стане набагато легше. То ж, поки ще не пізно, подумайте над тим, що ви робите!» - застерігає Едуард Багіров недосвідчених та безвідповідальних парламентарів.

Він назвав депутатів більшості – помічниками Путіна, які допомагають підкорити громадянське суспільство.

На його думку, законом про медіа і дезінформацію, влада свідомо намагається розділити журналістське суспільство на угодних, хто буде обслуговувати інтереси влади під повним контролем, та інших, хто попаде у категорію непрофесійних журналістів, які будуть позбавлені основних прав, натомість ризикуватимуть підпасти під кримінальну відповідальність за свою роботу та переконання.

Правозахисник також підняв болюче питання, що зараз все частіше державні, правоохоронні органи, взагалі, дозволяють собі не відповідати на адвокатські, журналістські запити - що є грубим порушенням законодавства, і породжує абсолютну безкарність та безвідповідальність влади.

Стосовно законопроекту 2513 про «злодіїв у законі», Едуард Багіров впевнений, що цей закон приймається виключно для того, щоб розправлятися із неугодними людьми. Тисячі адвокатів, правозахисників, журналістів, які за родом своєї діяльності, можуть спілкуватись із так званими «авторитетами» та засудженими різних категорій, підпадають під загрозу стати «друзями», «співучасниками», та автоматично наражаються на кримінальне переслідування, якщо тільки цього захоче влада. Цей закон, начебто для боротьби із кримінальними авторитетами, лобіює МВС і особисто міністр МВС Арсен Аваков із своїм помічником А. Геращенком. Але цей закон був відкинутий владою Порошенка і минулим парламентом, як небезпечний і безпідставний. А зараз його дістали знову!

Ми маємо обговорювати такі питання у публічному просторі, а стосовно цих законів – будемо письмово звертатися до голів фракцій, до кожного депутата, щоб не допустити знищення правових інституцій в державі», - зауважив правозахисник.

Адвокат Юрій Бойченко розпочав свій виступ з того, що охарактеризував запропоновані закони, як неприпустимі в правовій Європейській Державі.

«Якщо казати про законопроект 2513 - як взагалі можна вживати у законодавчому полі сленгове поняття «злодій у законі», ми що, на зоні, та живемо по бандитським поняттям? 

Стосовно законів про медіа, про дезінформацію – я хочу звернутися до відомих журналістів Мустафи Найєма, Сергія Лещенка, які зараз у владі. В свій час ви робили гучні антикорупційні викриття, але за новими законами мали б вже сидіти. Чого ви мовчите? За новим законом журналіст мусить розкрити джерело власної інформації, але таке неприпустимо, такого немає в жодній цивілізованій країні. В нас може повністю зникнути свобода слова, що є головною ознакою правової держави! Сподіваюсь, що нас підтримає журналістська спільнота, і, зокрема, Спілка журналістів», - висловив надію адвокат.

В свою чергу, відомий адвокат Віктор Колбанцев побачив у обговорюваних законопроектах спробу знищити демократію в Україні як таку.

«Ці закони не мають відношення до юридичної площини, це – виключно політична воля! Мені дуже боляче, що їх намагаються прийняти «слуги народу», бо я особисто голосував за Володимира Зеленського, думаючи, що він принесе в Україну реформи та позитивні зміни. Але, як виявилося, я дуже помилявся. Закон про «злодіїв у законі» 2513 – це закон Авакова, калька з російського закону, для підкріплення його повноважень. У нас в Україні взагалі практично немає такої категорії, як «злодій у законі», і цей закон загрожує кожному громадянину. Також бачимо величезний тиск на журналістів, намагання взяти ЗМІ під повний контроль. Але ж не можна розкривати джерело інформації, як вимагають нові правила. Це знищить свободу слова. Ми підготуємо звернення до президента і вищих посадовців, з надією, що вони схаменуться і не перейдуть межу, за якою –  безправність людей, диктатура і повна узурпація влади, як це відбувається в Росії. Треба нам усім об`єднатися та йти єдиним фронтом, щоб не допустити такого, бо з нас знову намагаються зробити безправних рабів!» - емоційно вважає адвокат.

Адвокат, член НААУ Оксана Сєрокурова звернула увагу на те, що прийняттям законопроекту 2513 – в Україні лише популяризується поняття «злодій у законі». На її думку, цей закон приймається лише для пригнічення прав людей. - «Це дозволить легко віджимати бізнес, запроторити за грати будь-кого, хто заважатиме владі».

Правозахисник, ГО «Альянс української єдності» Ганна Скрипка звернула увагу присутніх на те, що за родом діяльності і за специфікою роботи, вона та багато колег, часто відвідують СІЗО та виправні колонії, спілкуються з ув’язненими, надають засудженим правову допомогу.

«За новим законом 2513 це дає пряму підставу вважати  усіх нас – адвокатів, правозахисників посібниками, співучасниками, друзями авторитетів, а відтак кожного з нас можна заарештувати за сфабрикованою підозрою. Це неприпустимо, ми закликаємо депутатів відмовитись від прийняття цих законів!» 

Адвокат, член НААУ Тетяна Гнатюк відзначила невтішну ситуацію із захистом прав людей в Україні: «Людям обмежили доступ до суду, вони не можуть захистити свої права. З іншої сторони поліція дуже часто не бажає відкривати справи, вносити їх в єдиний реєстр, якщо там не має особистої зацікавленості для органів, або які не викликали суспільного резонансу. В людей немає віри до правоохоронних органів та судів. І все лише погіршується».

Підсумовуючи виступи учасників круглого столу, можна відмітити наступні тези:

Вперше в Україні влада заборонила проведення публічного заходу – круглого столу щодо проектів законів, які розглядаються Верховною Радою.

Законопроекти про медіа, дезінформацію, «злодіїв у законі», розвідку – це результат політичної волі для збільшення повноважень та узурпації влади.

Згадані законопроекти, по суті, знищують свободу слова, знищують демократію та позбавляють людей права на захист.

Ці закони дозволяють легко, швидко і безкарно заарештувати і посадити за грати будь-яку людину.

Немає юридичних підстав для прийняття цих законів, бо існуюче законодавство цілком задовольняє всі означені потреби.

Ці закони віддаляють Україну від Європи, цивілізованого світу та створюють диктатуру.

Немає сумніву, що ці закони неодмінно, через кілька років, або швидше, використає наступна влада для зведення рахунків з «попередниками».



скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно

Yuzik Администраторы

Автор: Yuzik

Коментарів немає, додати свої!

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.