Навіщо влада «щимить» екс-податківців? - розслідування порталу Антикор » 🔫Кримінальний огляд 👮
» » Навіщо влада «щимить» екс-податківців? - розслідування порталу Антикор

Навіщо влада «щимить» екс-податківців? - розслідування порталу Антикор

5 115 0
  • Подобається
  • 0

Силовики через три роки згадали про деяких колишніх держслужбовцівзамість переслідування справжніх злочинців та корупціонерів з представниківстарої та нової влади

В Україні боротьба з корупцією у вищих ешелонах влади продовжує перетворюватися вякийсь фарс. Десятки початих силовиками кримінальних справ і показовихпублічних затримань на камеру і «спецоперацій» в результаті поки привели довеликого пшику: немає жодної реальної посадки топ-корупціонерів, аправоохоронці тим часом не припиняють штопати все нові і нові справи, замістьтого, щоб довести хоча б кілька з них до логічного завершення й посадити заґрати реальних злочинців, які і вже при нинішній владі непогано себе почувають,а їхні декларації рясніють прогресуючим досягненням успіху.

Прикро, щона цьому тлі деякі з відкритих кримінальних проваджень після Майданузакриваються так і не дійшовши до суду, частина з них розвалюються, спускаютьсяна гальма, а висунуті звинувачення не підтверджуються фактами і конкретикою.

Всі шансиповторити таку долю має і гучна розпіарена нова справа так званихекс-податківців по «схемам Клименко» в частині обвинувачення ряду йогофігурантів. А переслідування деяких затриманих у цій «успішній» спецопераціїстало схожим на банальну розправу над опонентами, яка може бути вигідна ізамовлена безпосередньо главою МВС Арсеном Аваковим, який може мати своюкорупційну зацікавленість у переслідуванні деяких екс-податківців.

Безперечно,боротися з корупцією треба, саджати корупціонерів теж треба, однак те, як цевибірково відбувається з подачі «верхівки» МВС і ГПУ має мало чого спільного ззаконом, правом і демократією й перетворюється на недолугу помсту в стилі 90-хз боку міністра внутрішніх справ.

Дивна розправа над Станіславом Денисюком

Як випливаєз доступних журналістам матеріалів, звинувачення на адресу колишнього головиДержавної податкової адміністрації в Харківській області Станіслава Денисюка,показово затриманого минулого тижня разом з іншими екс-податківцями по «справіекс-глави Мінсдоха Клименко», розвалюються на очах, а аргументи, висунутіслідством, не витримують жодної критики.

Виявилося,що вже на етапі розслідування справу в частині обвинувачення Дениюска в нібитопричетності до «схем Клименко» теж ризикує повторити десятки подібнихпроваджень, про успіх яких ГПУ хвалилася і рапортувала мало не зі 100% -оювпевненістю і доказовою базою. Але згодом ці справи розвалилися так і недійшовши до судів.

Зокрема, нацьому тижні мало відбутися засідання Апеляційного суду щодо переглядузапобіжного заходу для Денисюка, однак суд вирішив перенести слухання на 7червня 2017 року. Як вдалося з’ясувати з джерел в правоохоронних органах,відстрочка з розглядом апеляційної скарги сталася через неготовність матеріалівпрокуратури для надання стороною обвинувачення аргументів колегії суддів.

Таканеготовність, як повідомляють нам наші джерела, може бути спровокована тим, що«справа Клименко» підганялася під виступ генпрокурора Юрія Луценка в Радіна минулому тижні, а затримання підозрюваних відбувалося, м’яко кажучи,сумбурно, спонтанно і маніпулятивно.

«Таке відчуття, що брали всіх підряд без розбору, хто працював приЯнуковичі на різних посадах, щоб був більш ефектний піар, а також, щоб задопомогою кримінальної справи і за вуха притягнутих звинувачень натиснути нафігурантів справи, як це успішно практикує прокуратура останнім часом», -поінформували нас на правах анонімності в ГПУ.

Чому справапроти Денисюка перетворюється в черговий фарс силовиків

Нагадаємо,Денисюк очолював Державну податкову адміністрацію України в Харківській областів 2006-2011 роках. Тобто, виходить, він рік пропрацював після приходу до владиЯнуковича, а зараз чомусь силовиків зацікавив період роботи Денисюка в періодКлименко, хоча, як відомо, Клименко очолив Мінсдох 12 грудня 2012 року і займавкрісло міністра до лютого-2014, після чого втік з країни разом з членами«сім’ї» втікача Януковича.

Тобто це якмінімум дивно, що прокуратура «шиє» йому якісь схеми в період, коли фактичноподатківець вже не працював при Клименко. Останній, нагадаємо, очолив податковукраїни в листопаді 2011 р.
Більш того, як стало відомо з матеріалів з відкритих джерел, станом на липень2011 р. Денисюк вже був попереджений про майбутнє звільнення в грудні-2011.Тобто з тим, з ким він нібито був в «злочинній групі» за версією слідства(Янукович, Азаров, Клименко і Захарченко), його збиралися вигнати з податкової.Згодом «злочинна влада» таки позбулася незручного і принципового податківця,звільнивши його 3 січня 2012-го.

Також зматеріалів справи стало відомо, що Денисюку інкримінують і нібито перевищенняпосадових повноважень при Клименко. Однак, згідно з інформацією з відкритогодоступу, на момент роботи Денисюка на посаді голови обласної податкової в 2011році відбувалася реорганізація ДПА Харківщини, і ніяких повноважень у ньоговзагалі не було, а всі важелі влади перебували у комісії з реорганізації,головою якої був зовсім інша людина.

Від фактів,якими як козирі оперують в Генпрокуратурі, адвокати Денисюка взагалі, м’якокажучи, шоковані і здивовані.

«Інкриміноване Денисюку - протиріччяздоровому глузду, закону і реальному фактажу, допущене з боку слідства. Ізвичайно, встановлена взагалі невідповідна реальності застава, тому що якщо завідстороненого від посади глави ДФС Романа Насірова призначили заставу в 100 млн грн,то Денисюк у нас на 332 гривні виявився ще «злочинніше» за Насірова»,- повідомив нам захисник інтересів екс-глави податкової інспекції Харківськоїобласті Олексій.

За йогословами, по суті в обвинуваченні, висунутому Денисюку, «розвалювати-то нічого», оскільки йому неінкримінують нічого конкретного, і кажуть, мовляв, «ти був на посаді і увійшовв «злочинну» змову з Януковичем, Клименко і Захарченко», тобто які саме діїйому закидаються - взагалі незрозуміло».

«Ні те, що Денисюк якісь вказівки комусьдавав, ні те, що він підписував якісь папери. Те, що справа не буде навітьнаправлена до суду - це 300%! Там взагалі нічого направляти. Це просто спосібтиску на Денисюка з тим, щоб примусити його до якогось компромісу, про якийкраще запитати у тих, хто такі справи ініціює. Слідство получається тисне.Наприклад, якщо по всім затриманим екс-податківцям сумарно взяли заставу в 375млн грн, з яких 100 млн грн - це з Денисюка», - обурився адвокат ідодав, що вчиняється «точковий тиск на Денисюка, якому єдиномупідозру особисто вручав головний військовий прокурор Матіос».

«Тобто це чітко Матіос виконує якісь своїзамовлення, вирішує питання, а з правом і законом це нічого не має спільного»,- додав він.

Дивне мовчання слідства

УГенпрокуратурі ніяких подробиць і деталей справи поки не повідомляють,посилаючись «на таємницю слідства». Уже минуло більше тижня з моментузатримання понад 20 фігурантів та рік, як кажуть у МВС та ГПУ, з початкуслідства по цій справі, а ЗМІ та громадськості силовики навіть не надалиніякого наочного графіка «схем»: ні як перераховувалися кошти, ні назв фірм, нідокументів з підписами, які підтверджують якісь розпорядження екс-податківців іїх роль в цій надуманій показусі.

Післянаправлення офіційного запиту в прес-службу прокуратури там  пообіцяли«розібратися і дати відповіді у встановленому законом терміни».

Утримуєтьсявід коментарів і сам Матіос, який проігнорував наші питання, адресовані йомуособисто.

На жальжодних відповідей досі ми не отримали.

ПомстаАвакова?

Також намстало відомо, що за атакою на Денисюка може стояти особисто глава МВС Арсен Аваков, якийочолював свого часу Харківську облдержадміністрацію і мав свої бізнес-інтересив Харківській області, а також серйозні проблеми з законом, в тому числічерез відкриту у 2000-х роках кримінальну справу про несплату фірмами Аваковаподатків в особливо великих розмірах.

Можливо,атакою на Денисюка нинішній глава МВС руками прокурорських намагається назавждизакрити питання щодо його бізнес-минулого і ряду сумнівних бізнес-операцій і «схем».

Крім цього,губернатором Аваков був при президенті Ющенко, представляючи його політсилу ійого конфлікт з податківцями (підконтрольними уряду) міг крімбізнес-протистояння носити ще і політичну складову - в 2005-2010 рр. пригубернаторстві Авакова працювали Кабміни, очолювані Тимошенко, Єхануровим,Януковичем і знову Тимошенко.

Тепер же,відчувши смак влади, у керманича МВС може з’явитися спокуса розібратися зусіма, хто колись виводив його на чисту воду і може багато чого розповісти пройого темне підприємницьке і губернаторське минуле.

Глава МВСпоки ці підозри теж ніяк не коментує - ні в «Фейсбуці» (як звик спілкуватисяміністр з громадськістю), ні на публічних заходах, ні у відповідях нажурналістські запити.

ФакторНасірова

Урезонансній «справі екс-податківців» несподівано для всіх раптом спливвідсторонений глава ДФС Насіров, який, за словами, Матіоса, проявив «громадянську позицію і допоміг слідствув розслідуванні «схем Клименко».

Цей крок таслова Матіоса щодо Насірова з подивом та осудом сприйняло суспільство та ЗМІ, ставлячицілком логічні запитання: з чого б це раптом чиновник, який намагається наразівсіляко виїхати в США, став раптом таким свідомим, і що йому раніше заважалопередавати ГПУ дані про схеми «податківців Януковича»?

Більш того,за нашою інформацією, схеми «Клименко-Азарова-Курченко» процвітали і післяперемоги Майдану. Нещодавно, наприклад, СБУ прикрила великий міжрегіональний конвертаційний центр в Харківськійобласті, через який відмивали гроші за «чорне зерно» на мільйонигривень. Цей «конверт» з’явився не вчора, і не позавчора, і, схоже, з нього«годувалися» й нинішні недолюстровані чиновники, поплічники і «борці» зкорупцією в силовому блоці країни.

Якповідомляють на правах анонімності підприємці Харківщини, після втечі Януковичаі його соратників, тільки перші кілька місяців бізнес вільно дихав і працював,а потім схеми, побори і корупція повернулися в ще більших масштабах. Кудидивився Насиров, Аваков і Матіос раніше - питання залишається відкритим.

Також, якпідтверджують підприємці Харківщини, саме під час роботи Денисюка на чоліподаткової інспекції Харківської обл. був найбільш сприятливий клімат дляпідприємницького середовища та ведення бізнесу та відбувалася справжня, а нефейкова боротьба з корупцією.

Крім того,викликає великий сумнів «схемова» і взагалі фіскальна «компетентність»Насірова, який до 2015 року взагалі ніколи не працював в податковій системікраїни! Що він може розповісти про «схеми Клименко-Януковича» - викликає великісумніви та подив.

Тим більше,Насіров з урахуванням кримінальної справи на 2 млрд грн, яка мечем висить надним, міг би придумати і не таке, щоб врятуватися, уникнувши відповідальності затими статтями, які йому інкримінують.

У ційісторії «хворий» Насиров ще більше опинився в смішному становищі: якщо він знавпро «схеми Клименко» і його фігурантів раніше - чого він не повідомляв цьогоправоохоронцям (приховував щось сам або користувався сам послугами«схемщиків»?). Тоді проти нього за логікою силовики повинні відкрити новусправу – за приховування кримінального злочину або за співучасть.

Або,можливо, відсторонений головний фіскал країни чогось не договорює і намагаєтьсявиторгувати у влади «квиток на свободу», втопивши при цьому інших, мовляв,нехай потім суди розбираються...

Розслідуванняможе викрити корупцію з боку МВС і ГПУ?

За словамиж голови «Союзу захисту підприємництва» Сергія Доротича ті,хто раніше «кришував» схеми з податковими ямами, продовжують і далі перебуватина своїх робочих місцях, а справу проти екс-податківців почали через те, що ціфігуранти просто відмовилися «присягати» на вірність новій владі і брати участьв її схемах та відроджувати старі «мутки».

У зв’язку зцим, коментуючи «справу Клименко», у Верховній Раді ряд нардепів вважають діїГПУ і інкриміновані екс-податківцям дії дешевим піаром та показухою, за якиминемає ніяких конкретних доказів.

Зокремавіце-спікер парламенту Оксана Сироїд, наприклад,називала затримання колишніх податківців цинічним шоу. «Все, що було пов’язано з так званимиобшуками й арештами, все це було шоу, добре підготовлене і режисоване... Тимбільше витрачати на такі шоу величезні кошти з бюджету - це просто цинічно»,- відзначала вона журналістам.

Заступникголови парламентського комітету з питань запобігання та протидії корупції Віктор Чумак в своючергу висловив упевненість, що до суду згодом може дійти тільки кілька справпроти екс-податківців, а затримання фігурантів «справи Клименко» нардеп тежназвав чи не цирком.

«Про всі ці «пральні» банки, «мийні»контори, готівкові майданчики давно і дуже добре знали, адже цим займалася самавлада, і нічого такого, що влада не знала б раніше, в цих справах немає. А длятого, щоб посилити виступ генерального прокурора в Раді, людям і показали такувелику піар-акцію», - цитує парламентаря «Апостроф».

Нардептакож додав, що обурення Авакова з приводу того, що затриманих прямо із залусуду стали відпускати під заставу, виглядає дивно: «А іншого нічого не могло і бути, адже зтих злочинів, які їм інкримінують, запобіжним заходом не є взяття під варту.Там - застава. І це нормально за всіма економічними злочинами, в тому числі, ікорупційним. Це світова практика, і нічого іншого тут бути просто не може. Цепередбачено Кримінальним процесуальним кодексом, правда, народ цього трохи нерозуміє».

«Думаю, що може бути кілька судовихвироків, але, швидше за все, не для всіх», - резюмував політик,підтвердивши слабкість аргументів слідства щодо низки затриманих фігурантів іспрогнозувавши масовий розвал звинувачень проти затриманих екс-податківців.

У своючергу нардеп, член колегії МВС Антон Геращенко визнав,що результат спецоперації «залежить від якості роботи слідства» і м’яконатякнув, що епізод в частині підозри Денисюку - спроба силовиків фактичнонатиснути на нього з метою «розв’язати язик і розповісти «про ті взаємини, які були у керівництваподаткової з губернатором Михайлом Добкіним; вони можуть багато цікавогорозповісти, про те, як їх просили робити розстрочки щодо податку на доданувартість, і за яким фірмам повертати незаконний ПДВ».

У відповідьна ці випади Геращенко і затримання екс-податківців прокоментував і самколишній губернатор Харківської області (2010-2014 рр.), екс-мер Харкова(2006-2010 рр.), а нині нардеп Михайло Добкін: «Говорити сьогодні про арешт «колишніх»після трьох років влади (прихильників Майдану - Ред.) - вже смішно... Нехай краще покажуть, хтопоніс реальне покарання з корупціонерів нової влади...».

«Справа втому, що Станіслав Денисюк, якого я поважаю як фахівця, порядну хорошу людинупрацював главою ПДА Харківщини з 2006 року по 2011-й. І якщо взяти періодкерівництва областю в цей час то з’ясується, що з 2006 по 2010 рр. обласноюдержадміністрацією керував нинішній прямий начальник Геращенко - пан Аваков, апри мені Денисюк працював трохи більше одного року», - заявив Добкін,підкреслюючи, що МВС на чолі з міністром влаштували за допомогою ГПУ «помстусвоїм опонентам» і цькування, а якщо розібратися, то всі корупційні ниточки врезультаті зможуть привести в кінці кінців і до самого Авакова.

Звертаючисьже до нардепа Геращенко, Добкін також сказав: «Раджу вам, коли ви про щось говорите,дивитися в історію і в біографію людей – чи не попадаються там ті, з ким випрацювали».

«А то так, борючись з корупцією, скоросамі на себе вийдете», - додав Добкін, підтверджуючи той факт, щотак, швидше за все і станеться - після подібних показових «спецоперацій» підслідство потраплять їхні ініціатори та виконавці, в тому числі і Аваков зсоратниками і деякими «схемниками» від нової влади.

У той жечас, за словами екс-глави Українського бюро Інтерпола Кирила Куликова, сенсу впоказовій спецоперації по затриманню екс-податківців взагалі не було ніякого, аїї результати і судові перспективи вже сьогодні викликають дуже великісумніви. 

«Я не розумію, який сенс був в цій«спецоперації». Але потрібно було показати депутатам і іншим, що ось так отзатримали. Маю велику надію на те, що необхідність вести затриманих навертольотах була. Зрозуміло, що публіка вимагала шоу, і вона його отримала.Якби публіка була розумнішою, вона б дивилася на результати, яких немає! Прининішньому керівництві МВС вже нічого не дивує», - сказав він.

скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно

Yuzik Администраторы

Автор: Yuzik

Коментарів немає, додати свої!

Інформаційне повідомлення

Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.